Sıkça Sorulan Sorular

KAMUSAL HAKLAR

CEVAP: Tüm paketlerde %50 indirim vardır.Çocuğunuzun engelli raporu,nüfus kağıdı fotokopisini fax yoluyla gönderebilirsiniz.Abonelik yine sizin üzerinizden devam eder ve indirimden yararlanabilirsiniz.Fax bilgileri için (212) 4737373 arayınız.

CEVAP: TTNET ve Fiber İnternet yaş sınırı olmaksızın %25 indirimlidir.Bu indirimden yararlanmak için Türk Telekomu arayabilirsiniz.444 0 375.Engelli çocuğunuz üzerinden bu indirimden yararlanma durumunuzda abonelik sizin üzerinizden devam eder. Uydunet ve Türkcell Süperonlıne hizmetlerinde de %25 indirim mevcuttur.

CEVAP: Türk Telekom Sosyal Tarife engelliler için düzenlenmiştir.11 Haziran 2012 itibarı ile yeni abonelik alımlarına açılmıştır.Türk Telekom Resmi Sitesinden alınan bilgiler şu şeklidedir:
-Aylık paket ücreti tüm vergiler dahil 12,50 TL’dir.
-Tarife kapsamında 3.000 dakikaya kadar şehir içi ve şehirlerarası görüşmeler ücretsizdir.*
-3.000 dakika limitini aşan şehir içi ve şehirlerarası görüşmeleriniz dakikası 12,6 kuruş üzerinden ücretlendirilir.
-Şehirler arası görüşmeleriniz dakikası 12,6 kuruş üzerinden ücretlendirilir.
-GSM görüşmeleriniz dakikası 37 kuruş üzerinden ücretlendirilir.
-Akşam 7’den Sabah 7’ye şehir içi ve şehirler arası tam 3.000 dk. bedava konuşma hakkı tarifeye
dahildir. *
-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz seyahat kartı verilen şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarından ev telefonu aboneliği yaptıran veya olan müşterilerimiz tarafından tercih edilebilir. 18 yaşından küçük bedensel engelli vatandaşlarımız, velisinin/vasisinin izni ile bu tarifeden faydalanabilecektir.
Engel durumuna göre, tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ve üzeri olan müşterilerimizden tam teşekküllü hastanelerden alınmış olan sağlık kurulu rapor/heyet raporu ibraz edenler faydalanabilir. Kurumlar tarafından tahsis edilen “kimlik kartları” ile yapılan başvurular kabul edilebilir.
-Sadece adına kayıtlı bir telefon aboneliği için bu tarifeden faydalanılabilir.
İlgili Telekom Merkezine engelli birey ile ya da vasi kararı ile başvuru yapmalısınız. Türkcell ,Telsim ve Vodafone da engellilere özel tarifeler mevcuttur.

CEVAP:Hayır.Sadece şehit yakınlarına ve gazilere elektrik faturasında indirim vardır ve engelliler bu indirimlerden yararlanamamaktadır.

 

ULAŞIM HAKKI

CEVAP: Şehir içinde belediye otobüsleri,Metro seferleri,TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri %40 ve üzeri engelli olanlara ücretsizdir.
TCDD ve Deniz Yolları:Devlet Demiryollarına ve Deniz Yollarına ait şehir dışı seferleri ücretsizdir.
’’Ağır engelli’’ibareli raporu olanların bir refakatçisi de engelli kişi ile birlikte olmak şartıyla ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
Bakınız:4 Mart 2014 Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği.

CEVAP: Ücretsiz seyahat hakkı için şehir içinde bulunduğunuz ilde engellilere özel bir seyahat kartı çıkartılıp çıkartılmadığını öğrenmelisiniz.Şehirler arası ücretsiz ulaşım hakkından yararlanmak için göstermeniz gereken belge ‘’Engelli Kimlik Kartıdır.’’
Bu kartı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinden alabilirsiniz. Engelli rapor aslı ve fotokopisi, bir resim ve nüfus kağıdı fotokopisi ile başvurunuz.Raporunda ‘’ağır engelli ‘’ibaresi olanların alacakları kartlarda refakatli ücretsiz ulaşımdan yararlanacağına dair ibare olacaktır. Bu nedenle ağır engellilerin ellerindeki eski engelli kimlik kartlarını değiştirmesi gerekir.

CEVAP:Eğer engelli kimlik kartınızın geçerlilik süresi ile ilgili bir tarih var ise yeni raporunuzla birlikte tekrar İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne müracaat ediniz.Engel oranındaki değişiklik ücretsiz ulaşım hakkınızı elinizden almaz.Ancak Engelli Kimlik Kartınız refakatlı ibareli olup yeni raporunuzda ağır engelli ibaresi yok ise refakatlı ücretsiz ulaşım hakkınız ortadan kalkacağından ya da bir önceki raporunuz hafif engelli iken yeni alacağınız rapor ağır engelli ibareli ise refakatlı ücretsiz ulaşım hakkı kazanacağınızdan yeni raporunuzla müracaatınız şarttır.

CEVAP: Hayır. THY engelli yolcuları için %25 indirim uygular. Refakatçi için indirim uygulamaz. Ekonomik bilet alanlar ile internetten bilet alanlar bu indirimden yararlanamamaktadır. THY ofislerinden bilet alımlarında engel oranınız yüksek ise ilave indirim hakkınız olabileceği THY Müşteri Hizmetlerinden alınan bilgidir.

CEVAP:THY resmi sitesinden yapılan açıklamada tekerlekli sandalyede olanlar,görme ve işitme engelinin ikisine birden sahip olanlar tek başlarına seyahat etme özgürlüğüne sahip değillerdir.Bu kişilerin yanında mutlaka refakatçi bulunmalıdır.

CEVAP:THY resmi sitesinden alınan bilgi şu şekildedir:Engelli yolcularımıza refakat eden rehber köpekler kabine ücretsiz olarak kabul edilirler. Rehber köpekler için rezervasyonunuzu kalkış saatine 48 saat kalana kadar yaptırmalısınız. Uçağa kafessiz olarak alınacak olan bu köpeklerin temiz ve ağızlıklı bir şekilde sahiplerinin ayaklarının dibinde oturması gerekmektedir. Rehber köpeklerin geçerli sağlık belgeleri, kimlik belgeleri ve aşı kağıtları olmalıdır. Buna ek olarak gidilecek ülke tarafından istenen başka evraklar da varsa onların da tam ve eksiksiz olmasına dikkat ediniz.

 

ENGELİLİK GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ
Aşağıdaki sorular 24.02.1999 tarihli Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Resmi Gazete No 23621) doğrultusunda cevaplanmıştır.Başvurular;İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan İlçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Diğer İlçelerde Mal müdürlüklerine yapılmalıdır.

CEVAP:Emekli olanlar emekli maaşında bu hakkı kullanamazlar.Ancak emekli olup serbest çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.

CEVAP: Belirtilen evraklarla birlikte çalıştığınız kuruma ya da kendiniz bireysel başvuru yapabilirsiniz. İstenen evraklar:
-Engellilik indiriminden yararlanmak istediğinize dair ilgili Vergi Dairesine yazılmış Dilekçe
-Bakmakla yükümlü kişinin ve engelli kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri,
-Engelli kişiye ait 2 adet fotoğraf (Sağlık Kurulu Raporunun aslı olanlardan fotoğraf
istenmemektedir.)
-Çalıştığınız yerden çalıştığına dair yazı,
-Engelli kişiye bakmakla yükümlü olduğunu gösteren belge (İşyerinden alınacak)
-Sağlık Kurulu Raporu aslı ve fotokopisi
Belgeler kurumunuz aracılığı ile Ankara Defterdarlığının ilgili birimleri tarafından incelenir ve sonuç kurumunuza gelir.

Engellilik Gelir Vergisi ile ilgili sorular 24.02.1999 tarihli Gelir Vergisi  Kanunu Genel Tebliği (Resmi Gazete No 23621) doğrultusunda cevaplanmıştır.Başvurular;İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan İlçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Diğer İlçelerde Mal Müdürlüklerine yapılmalıdır.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ
DEFTERDARLIK MAKAMINA
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü :
…………………………………………………………………..’nda görev yapmaktayım.
Bakmakla yükümlü bulunduğum………………………………………...rahatsızlığı/rahatsızlığım nedeniyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31’inci maddesi gereğince sakatlık indiriminden yararlanabilmem için gereğinin yapılmasını arz ederim. …../…../…….
Adı Soyadı
İmza
Tel : (Ev)
(İş)

EKLERİ:
1- ( ) 2 Adet Fotoğraf
2- ( Çalıştığı Yerden Çalıştığına Dair Yazı
3- ( ) İşçi ise Sigorta Giriş Bildirgesi veya Son Dört Aylık Bordro
4- ( ) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
5- ( ) Bakmakla Yükümlü Olduğunu Bildirir Yazı
6 ( ) ……gün ve ………….sayılı ……Hastanesi’nden alınan Sağlık Kurulu Raporu Aslı

CEVAP: Evet yararlanabilirsiniz. Başvuru için gerekli belgeler:
Serbest Meslek Erbabı İçin;
-Dilekçe (Çocuğunuzun engelli olması nedeniyle gelir vergisi indiriminden yararlanmak istediğinizi bildirir dilekçe)
-Vergi kimlik numarasını gösteren belge,
-Nüfus cüzdanı örneği
-Sağlık Kurulu Raporu aslı ve fotokopisi
-Engelli yakınınıza ait 2 adet fotoğraf (Sağlık Kurulu Raporunun aslı olanlardan fotoğraf istenmemektedir.)

CEVAP:Raporları süreli olanlar ile rapor değişimlerinde engel oranları değişenler yeni raporlarını mutlaka vergi dairesine bildirmelidirler.%80 lik engel oranı ile 1.Derece vergi indiriminden yararlanıyordunuz. Engel oranınız %59’a düştüğü için 3.Derece vergi indiriminden yararlanacak olmanız nedeniyle raporunuzu ilgili vergi dairesine gönderip gerekli değişikliğin yapılmasını sağlamalısınız.
Engel oranı %40-59 arasında olanlar 3.Dereceden %60-79 arasında olanlar 2.Dereceden

%80 ve üzerinde olanlar 1.Dereceden gelir vergisi indiriminden yararlanır

CEVAP: Hayır. Devam etmeniz ve tespiti halinde hakkınızda cezai işlem yapılacaktır. Burada yapmanız gereken öncelikle kendi maaş aldığınız birime ‘’çocuğunuz üzerinden gelir vergisi indiriminden yararlanmayacağınız ‘’hakkında bir dilekçe vermelisiniz. Maaş mutemetliğinizden ‘’engellilik gelir vergisi indiriminden yararlanmamaktadır’’yazısı alarak oğlunuzun adına vergi dairesine başvuru yapmalısınız. Oğlunuz kamuda istihdam edildiyse kendi kurumuna dilekçe vererek işlem yaptırabilir.Ancak oğlunuz özel sektörde işe girdi ise mutlaka ‘’sigortalılık bildirim belgesi’’ alarak başvurunuzu en kısa zamanda yapmalısınız.
Oğlunuz için (Engelli Hizmet Erbabı için) belgeleri:
- Dilekçe (Engelliliğinden dolayı vergi inririminden yararlanmak istediğini bildirir dilekçe)
- 2 adet fotoğraf(Sağlık Kurulu Raporunun aslı olanlardan fotoğraf istenmemektedir.)
- Çalıştığı yerden çalıştığına dair yazı,
- İşçi ise sigorta giriş bildirgesi veya son dört aylık sigorta prim bordrosu,
-Nüfus cüzdanı fotokopisi,
-Engelli sağlık kurulu raporu aslı ve fotokopisi

CEVAP:Evet yararlanabilirsiniz.Gelir vergisi indirimi hakkında yaş sınırı yoktur

CEVAP:Babanıza bakmakla yükümlü iseniz yararlanabilirsiniz.Engellilik indirimi uygulamasına ilişkin olarak yayımlanan Tebliğle, bakmakla yükümlü olunan kişi tanımlanmıştır. Bu tabirden kişilerin, tabi oldukları çalışma mevzuatı veya bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunun mevzuatına göre bakmakla yükümlü oldukları anne, baba, eş ve çocukları anlaşılacaktır.

CEVAP:Engelli sayılanların çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen dereceler itibariyle tespit edilen aylık engellilik indirimi tutarları (2014 yılı için)Birinci derece engelliler için 800 TL, ikinci derece engelliler için 400 TL, - üçüncü derece engelliler için 190 TL dır Bu tutarlar, engelli ücretlilerde ve bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretlerde aylık tevkifat matrahından düşülür. Serbest Meslek faaliyetinde bulunan engelliler ile bakmakla yükümlü olduğu serbest meslek erbabının ve Basit usulde vergilendirilenlerin yıllık beyan edilecek gelirlerinden (yukarıda aylık olarak belirlenen tutarlar yıllık olarak hesaplanarak) indirilir. Dolayısıyla, ücretlinin aylık matrahına girecekleri derecelere göre asgari % 15, serbest meslek ve basit usulde vergilendirilenlerde ise yıllık kazançlarında asgari % 15 katkı sağlayacaktır. Bu bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesinden alınmıştır.

CEVAP:Ankara,İstanbul ve İzmir’de ikamet edenlerin vergi indirimi işlemlerini takip etmeleri için Takip Sistemi oluşturulmuştur.Diğer illerde de zamanla bilgi sistem ağına dahil olacaklardır.
Ankara’dan başvuranlar için takip sistemi adresi: http://www.avdb.gov.tr/evissorgu
İzmir’den başvuralar için takip sistemi adresi:http://sibis.izmirvdb.gov.tr
İstanbul’dan başvuranlar için takip sistemi: http://eviss.ivdb.gov.tr

CEVAP:Sakatlık indiriminden yararlanmakta olan ücretlilere de asgari geçim indirimi uygulanacaktır. Bilgi için bakınız http://www.gib.gov.tr

CEVAP:Hayır.İlgili tebliğde bakmakla yükümlü oldukları kişiler arasında anne,baba,eş ve çocuklar vardır.Ancak kardeş yoktur.

CEVAP:Hayır yararlanamazsınız.Aktif olarak çalışma hayatını devam ettirenler gelir vergisi indirimi hakkından yararlanır.

CEVAP:Öncelikle şunu belirtmekte fayda var.Vergi indirimi için başvurularda ilgili kurum engelli çalışandan tekrar rapor isteyebilir.Vergi indirimi almak için aldığınız sağlık raporunda engel oranınız düşük olduğundan vergi indirimi alamamışsınız.Bu durum sizin erken emeklilik hakkınızın kaybına yol açmaz.Siz hala engelli kadrosunda çalışmaya devam eder zamanınız geldiğinde de emekli olursunuz.8 yıl önce engel oranınızın %48 olması,engelinizde hiç bir değişiklik olmadığı halde engel oranınızın %37 olarak değerlendirilmesi engel oranının belirlendiği hesaplamada olan değişikliklerden kaynaklanıyor.Bu durumda aldığınız rapora itiraz etmek için bulunduğunuz ilin İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz dilekçesi vermelisiniz.Sevk edildiğiniz hakem hastane kararının nihai karar olduğunu bilmelisiniz.

CEVAP:Sonuca itiraz edebilir,durumunuzun tekrar incelenmesini,tekrar hastaneye sevkinizi isteyebilirsiniz.Ama kuruma itiraz yerine konuyu doğrudan mahkemeye taşıyabilirsiniz.Çünkü  vergi indirimi başvurularında "hastanenin verdiği oran geçerlidir" diye verilmiş emsal oluşturan bir mahkeme kararı vardır.Önemli olan size red cevabının gelmesinden itibaren 30 günlük sürenin bitmemiş olmasıdır.Vergi mahkemelerinde dava açma süresi kararın elinize geldiği tarihten başlayarak 30 gündür.Eğer bu süreyi geçirdiyseniz yeniden vergi indirimine başvuru yapmalı sonuç yine red gelir ise belirtilen süre içinde dava açmalısınız.

 

ENGELİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI
Bakıma muhtaç çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları” başlıklı 28 inci maddesi ile sağlanmıştır. Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.

CEVAP:Engelli çocuğu olan babalara erken emeklilik hakkı yoktur.Otizmli babalara 2 Nisan 2013 Otizim Eylem Planında 5 yıllık erken emeklilik gündeme gelmiş ancak uygulamaya geçmemiştir.

CEVAP:''Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan annelerin '' yararlandığı bu haktan Bağ-Kur,SSK,Emekli Sandığı,Tarım İşçileri ve İsteğe Bağlı Sigortalı olan anneler yararlanır.
Prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve emeklilik yaş hadlerinden indirilecek süre, (1 Ekim 2008 gününden sonra olmak ön şartıyla) başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halinin başladığı tarih ile sona erdiği tarih arasında geçen veya bu süre içinde çocuğun yaşadığı süreye göre tespit edilecektir.
Bilgi için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28. Hükmü.

CEVAP:Erken emeklilik şartı çocuğunuzun ‘’bakıma muhtaç’’olmasıdır.Bunun için engelli raporunuzda ‘’ağır engelli ‘’ibaresinin olması şarttır.SGK başvurunuzu çocuğunuz bakıma muhtaç olmadığı için red etmiştir.Eğer çocuğunuzun ağır engelli olduğunu düşünüyorsanız bulunduğunuz ilin Sağlık Müsürlüğüne dilekçe vererek sağlık raporunuza itiraz edebilir ve tekrar rapor almak için sevk isteyebilirsiniz.Ancak size sevk ettikleri hakem hastanenin kararının son karar olduğunu da bilmelisiniz.

CEVAP:Bakıma muhtaç çocuğu olan anneler için SGK ya başvurduğunda aktif olarak çalışıp çalışmadığına bakılmaz.Çocuğunuzun engelli raporu,çalışma belegeleriniz,dilekçeniz ile SGK'ya erken emeklilik hakkından yararlanmak üzere gerekli müracatınızı yapınız.

CEVAP:Kızınızın bakıma muhtaçlığı devam ettiği süreler için erken emeklilik hakkınızı alırsınız.Yani son raporunu aldığız güne değin geçen süreler için SGK gerekli hesaplamayı yapacaktır.Enümeklilik yaşından düşecek sürelerin hesabında ‘’başka birinin yardımına muhtaçlık durumunun başlangıç ve bitiş tarihleri önemlidir.

CEVAP:Erken emeklilik hakkının kullanımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretli veya ücretsiz sürekli ve yatılı olarak faydalanıp faydalanmadığına göre belirlenecektir.Yatılı kuruma verdiğiniz kızınızdan dolayı erken emeklilik hakkından kuruma teslim ettiğiniz tarihten itibaren yararlanamazsınız.

CEVAP:Evet yararlanabilirsiniz.Başvurunuzu yaptığınız takdirde çocuğunuzu evlatlık aldığınız tarih esas alınmak üzere SGK gerekli hesaplamayı sizin için yapacaktır.

CEVAP:SGK her iki çocuğunuz için başvuruyu kabul eder.Ancak siz sadece biri üzerinden erkene meklilik hakkından yararlanabilirsiniz.SGK nın her iki çocuğunuz için işlem yapmasının nedeni:Erken emeklilik hakkından yararlandığınız çocuğunuzun bakıma muhtaçlığının ortadan kalkması halinde bu hakkınızın diğeri üzerinden devamının sağlanmasıdır.

CEVAP:Kızınızın velayetini eşinizin aldığı tarihe dek geçen süreler için kazandığınız erken emeklilik hakkınız korunur ancak boşandığınız tarihten itibaren erken emeklilik hakkından hiç bir şekilde yararlanamazsınız.

CEVAP:Hayır hakkınızı kaybetmiş olmazsınız.Oğlunuzun sağlık raporları ve çalışma belegeleriniz ile SGK ya başvurunuz.Yaşadığı sürece bakıma muhtaçlığının devam ettiği süreler için erkene meklilik hesaplamanız yapılacaktır.Oğlunuzun yaşadığı sürede erken emeklilik hakkı için müracaat etmemiş olmanız hak kaybınıza yol açmaz.
Erken emeklilik için çalışırken ya da emeklilik işlemleriniz sırasında başvuru yapabilirsiniz.

CEVAP:Çocuğunuzun üzerinden bir hak kazanmışsınız ve bu durum SGK kayıtlarında da mevcut olduğundan çocuğunuz 18 yaşını doldurduğunda çocuğunuzun maluliyet durumu kesilmeksizin devam edecektir.Tekrar başvuruya gerek kalmaz.

CEVAP:İsterseniz çalışırken isterseniz emekli olurken müracaat edersiniz bir hak kaybınız olmaz.

CEVAP: Çalıştığınız kurumdan çalışma ile ilgili dökümünüzü alırsınız. Çocuğunuzun bakıma muhtaç olduğuna dair raporu, sizin ve çocuğunuzun nüfus kağıt fotokopileri, çocuğunuza bakmakla yükümlü olduğunuza dair işyerinizden yazı ile isterseniz kurumunuz aracılığı ile dilekçe verirsiniz, isterseniz de SGK ya kendiniz bizzat başvurursunuz.
Bu haktan yararlanmanız :yasanın yürürlüğe girdiği 2008 Ekiminde emeklilik için kalan sürenizin dörtte bir oranındaki sürenin çalıştığınız süreye ilave edilmesidir.

CEVAP:SGK tarafından ikisinin de durumu incelenir .Ancak erken emeklilikteki süre indirimi
yine tek çocuktaki gibi dörtte bir oranında olacaktır.

CEVAP:Bakmakla yükümlü olmadığınız için yararlanamazsınız.

CEVAP: Evet yararlanabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortalılık belgeleriniz ve çocuğunuzun raporu ile SGK ya başvurmalısınız.

 

ENGELLİ VE ENGELLİ ÇOCUĞU/YAKINI OLAN ÇALIŞANLARIN HAKLARI

CEVAP:Yakınınızın engelli raporuna sahip olması refakat izni almanızı sağlamaz. Yönetmelikte belirtilen şartların oluşmuş olması yani ‘’bir kişinin refakatına muhtaçlık halinin oluşması’’ameliyat,kaza gibi ,hayati öneme sahip bir durumun yaşanması ve doktorunuzun uygun görmesi halinde sadece refakat iznine ait rapor verildiğinde bu hak kullanılır.

CEVAP:TSK da çalışan bir devlet memuru iseniz 657 İzin Yönetmeliğinde olduğu gibi doktor raporu ile 3 aya kadar aylıklı ,gerekirse bir kat daha uzatılarak toplamda 6 ay kullanılır. Aynı kişinin aynı teşhisi nedeniyle sadece bir defaya mahsus 6 ay kullanılır. Bakmakla yükümlü olunmasa dahi anne, baba, kardeş, eş, çocuk için bu izin alınabilir. İzin sağlık kurul raporunun çıktığı gün başlar ve izin kullanımı amir inisiyatifinde değildir. TSK da çalışan muvazzaf personel için ise aynı şartlarda 3 aya kadar aylıklı, daha sonra refakat gerekliliği devam ederse 6 aya kadar ücretsiz izin alma hakkı vardır.

CEVAP: Evet vardır. TSK da görev yapan tüm personel için Mayıs 2013 ‘de bir düzenleme yapılmıştır. İlgili düzenleme şu şekildedir: Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik “MADDE 382-g ‘’5378 sayılı Kanun kapsamında bakıma muhtaç engelli oldukları, yetkili sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık kurulu raporu ile belgelenen eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları bulunan askerî ve sivil personel (Gemilerdeki nöbet hizmetleri hariç), Nöbet hizmetlerine dahil edilemez.’’

NOT: Bazı kurumlarda ;engelli raporlarında ağır engelli ibaresi olmasına rağmen ‘’bakıma muhtaçlık ‘’ibaresi olmadığı için nöbet muafiyet hakkı verilmemesi söz konusu olmaktadır.Sağlık Kurullarınca ‘’bakıma muhtaçlık ‘’ibaresi yazılmadığından raporda ‘’ağır engellilik ‘’ibaresi şartı aranmalıdır.SGK bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkını verirken raporda ‘’ağır engellilik ‘’ şartı aramaktadır.Henüz sağlık raporlarında ‘’bakıma muhtaçlık ‘’ ibaresi yazılması uygulaması yoktur.

CEVAP: Hastalık izni adı altında verilen haberler gerçeği yansıtmamaktadır.Mazeret izni adı altında engelli çocuğu olan çalışana verilen izin 10 gündür.Şubat 2014 de kabul edilen kanun maddesi şu şekildedir: En az yüzde % 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde, hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar kadar,”mazeret izni verilir

Bu madde 657 Devlet Memurları Kanununa,926 TSK İç Hizmet Kanununa,3269 Uzman Erbaş Kanununa işlenmiştir.

CEVAP:Hayır.Mazeret izni sadece engelli çocuğu olanlara verilebilen bir izindir.

CEVAP: Engelliler ve engelli yakını olan personel için ilgili mevzuatlar şu şekildedir:

Devlet Memurları Kanunu Ek Madde 39:‘’Devlet memurlarının, hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede engelli olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilen eşi, çocukları ile kardeşlerinin, memuriyet mahalli dışında resmî veya özel eğitim ve öğretim kuruluşlarında eğitim ve öğretim yapacaklarının özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belgelendirilmesi hâlinde, ilgilinin talebi üzerine eğitim ve öğretim kuruluşlarının bulunduğu il veya ilçe sınırları dahilinde kurumunda bulunan durumuna uygun boş bir kadroya ataması yapılır.’’

Devlet Memurları Kanunu 72 .Madde:“İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır.”(Şubat 2014)

Jandarma Genel Komutanlığı Atama Yönergesi:14 Şubat 2014 Yönerge değişikliği kapsamında; tam teşekküllü askeri hastaneler tarafından verilmiş sağlık kurulu (bakıma muhtaç %90 ve üzeri ağır engelli) raporu olan engelli eş veya çocuğu olan personelin dilekçe ile müracaat etmesi halinde uygun kadro bulunması halinde atama döneminde olmak üzere kendileri ile eşlerinin memleketlerine veya daimi ikametgahlarına ataması yapılabilecektir.

25 Şubat 2014 tarihinde (Resmi Gazete Sayı : 28924)Milli Savunma Bakanlığından yayınlanan Subay Ve Astsubay Atama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2 Maddesi ile Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 31 inci maddesinin yedinci fıkrasının dördüncü cümlesi şu şekilde değiştirilmiştir."Özel eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere rapor alacakların atamaları ise; 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikte, kendisine Engelli Sağlık Kurulu Raporu düzenleme yetkisi verilmiş, sağlık kuruluşlarından alacakları "özel eğitim amaçlı değerlendirilmesi uygundur" kararlı, Engelli Sağlık Kurulu Raporları ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinden alacakları raporda bulunan özel eğitim imkanlarının bulunduğu garnizonlara yapılır veya ertelenir."

TSK da görevli devlet memurlarının sağlık durumu nedeniyle atama talepleri için;atama dönemine bağlı kalmak,bulundukları yerde çalışma sürelerini tamamlamak zorunluluğu yoktur.

CEVAP:Engelli memurlar gece nöbet ve mesaisinden muaftır.Kendileri isterlerse nöbet tutabilirler.(Şubat 2011)

CEVAP: 10-16 Mayıs Engelliler Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılır.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi engelliler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır. ’’

Devlet Memurları Kanunu:Ancak engelliler için; engel durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.

Görme engelliler ,az görenler,gece körlüğü olanlar ve yürüme engelliler kış saati uygulanan,mesai saatleri bitiminin akşam karanlığına denk geldiği sürece mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin düzenlenmesini talep edebilirler.

Anayasa 50. Madde 2. Fıkra:’’Bedenî veya ruhî yetersizliği olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar''.

CEVAP:“Engelli, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik”e göre işverenler, işyerlerini, imkânlar ölçüsünde, engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işyerleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadır. Engelliler, yapabilecekleri işler dışında sağlıklarına zarar verecek diğer işlerde çalıştırılamaz. Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri, engellinin durumuna göre belirlenir.” denilmektedir.

CEVAP: Kapatma ve tasfiye hâllerinde işten çıkarılma durumunda iş kaybı tazminatı, engellilere, kanunun diğer çalışanlara tanıdığı hakların iki katı oranında ödenir.

İlgili Kanun Maddesi: 5398 sayılı “Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun:

“......Bu Kanuna göre özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların (iştirakler hariç) özelleştirmeye hazırlanması, özelleştirilmesi, küçültülmesi veya faaliyetlerinin kısmen ya da tamamen durdurulması, süreli ya da süresiz kapatılması veya tasfiye edilmesi nedeniyle; bu kuruluşlarda iş sözleşmesine dayalı olarak ücret karşılığı çalışanlardan iş sözleşmeleri tâbi oldukları iş kanunları ve toplu iş sözleşmeleri gereğince tazminata hak kazanacak şekilde sona ermiş olanlara, kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan tazminatları dışında ilave olarak iş kaybı tazminatı ödenir. Ayrıca bunların mesleklerinde geliştirilmesine, bir meslekte yetiştirilmesine veya meslek edindirilmesine ilişkin eğitim giderleri ile yeni iş bulmalarına katkı sağlamak amacıyla yapılacak giderler Özelleştirme Fonundan karşılanır. Engelli personele (ilgili kanunların öngördüğü I, II ve III. derece), bu maddede belirtilen tutarın iki katı olarak iş kaybı tazminatı ödenir. İş kaybı tazminatı ödenmesi ve sağlanabilecek diğer hizmetlere ilişkin işlemler Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.”

CEVAP: 2008 yılına kadar engelli olarak emeklilik hakkı olmayan Bağ-Kur’lular (4/B) 5510 Sayılı SGK Kanuna göre engellilerin emeklilik haklarından yararlanabilecekler.

Uygulamaya göre, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3 bin 960 günleri olduğunda %60 ve üzerinde engelli olduğundan emekli aylığı alma hakkına sahip olacaktır. Engelli emekliliğine ilişkin hükümlerin düzenlendiği 5510 sayılı yasanın 28 inci maddesinin 5 inci fıkrası metni;

“Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.”

Böylece 4-1(b) sigortalıları, yukarıdaki yazılı şartları taşımaları halinde engelli emeklisi olabilecektir.

CEVAP:Engelli emekliliğinde yaş şartı yoktur.Önemli olan yanında engel derecesi,sigortalılık süresi ve prim ödeme günü şartlarının eksiksiz olmasıdır.SGK bu konuda size uyarmaz.Siz müracaatınızı kendiniz yapmalısınız.

CEVAP: İşe girerken %60 ve üzerinde engel oranına sahip çalışanlar ile işe girmeden önce %60 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilenler malulen emeklilik hakkı elde edemezler.Bu durumda siz engelli emekliliğinden yararlanabilirsiniz.Engel oranınız %76 olduğu için 15 yıldan beri sigortalı olmanız halinde emekli olabilirsiniz.

CEVAP: Malullük aylığı almakta iken göreve girenlerin aylıklarının kesilmesi konusu 5510 sayılı Kanunun 27 nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile; 5510 sayılı Kanun kapsamında eski ifade ile SSK lı, Bağ-Kur'lu ve devlet memuru olma halinde aylıkları kesileceği gibi yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların da aylıkları kesilecektir.

Not:5510 Sayılı Yasadan önce malulen emekli olnaların sadece devlet memuru olmaları halinde aylıkları kesilmekte idi.

CEVAP:5510 Sayılı GK Kanununa göre engel oranı %40 ve üzerindeki engelliler hem çalışarak hem de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek erken emeklilik haklarını kullanabilirler.

CEVAP:Herhangi bir şekilde iş yeri değiştiren ücretlilerin daha önce işlem tesis ettirdikleri Müdürlüklere yeni iş yerlerinin adreslerini bildirerek buradan yeni iş yerlerine hitaben yazı almaları yeterli olacaktır. Bu engellilerin yeniden rapor almalarına gerek yoktur. Bulundukları il sınırları dışına giden ücretliler de aynı şekilde hareket edebileceklerdir.

 

EVDE BAKIM MAAŞI

CEVAP: Evde bir yakınına bakanların sigortalı yapılarak emeklilik hakkının verilmesi çalışmaları sonuçlanmamıştır.

CEVAP:Aldığınız evi kiraya verirseniz hane gelirine aldığınız kirayı ilave ederek kişi başına düşen miktarı tekrar hesaplayın.Eğer asgari ücretin üçte ikisinden fazla düşüyorsa maaşınız kesilir.Alacağınız evde oturacaksanız zaten bir gelir getirmeyecektir.Ancak aldığınız evi Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirmelisiniz.Kiraya verip vermediğinizi beyan etmelisiniz.

CEVAP:Bu düzenleme 1 Temmuz 2014 de yürürlüğe girdi.Çocuklarınızın her ikisinin de ‘’ağır engelli’’ yani bakıma muhtaç olması halinde ilk engelliden sonraki çocuğunuz iki kişi sayılır.Ancak çocuklardan %40 engelli olan muhtemel ağır engelli olmayacağından bu haktan yararlanamazsınız.Çünkü her iki çocuğunuzun da ağır engelli olması halinde bu haktan yararlanabilirsiniz.

CEVAP:Eğer kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte ikisinden çok ise bildirmelisiniz.Zam geldiği ilk aydan bu bildirimi 1 ay içinde yapmalısınız.Aksi halde zam gelen aydan itibaren size ödenen yersiz ödemeler tespiti halinde yasal faizi ile sizden geri alınacak,maaşınız kesilecektir.

CEVAP:Hane içi gelirinizin toplamının kişi başına düşen miktarı asgari ücretin üçte ikisinden az ise yeniden başvurmanız halinde maaşınız bağlanır.Ancak bu durum borçlu olduğunuz ve geri ödeme yaptığınız yersiz ödemelerin durdurulmasına yol açmaz.Kalan miktarı belirlenen sürede ödemeye devam etmek durumundasınız.

CEVAP:Edebilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurup banka değişikliği talebinizi iletin.

CEVAP:Bildirim zorunluluğu olan haller ve süreleri şu şeklidedir:

-Adına evde bakım maaşı alınan kişinin vefatı halinde 15 gün içinde

-Engelli kişinin ikamet adresi değişikliğinde 15 gün içinde

-Gelir testi sınırının aşıldığı durumlarda en geç 1 ay içinde

bağlı olunan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne müracaat edilmelidir.

CEVAP:Evet.Ağır engelli bakıma muhtaç olan her birey için evde bakım maaşı için müracaatta bulunabilirsiniz.Bakım amaşı için gerekli digger şartları taşımanız halinde maaş bağlanır.

CEVAP:Eğer oğlunuz ağır engelli ise evet müracaat edebilirsiniz.Özel eğitim alıyor olması hiç bir sosyal hak için engel değildir.

CEVAP:İlgili yönetmelikte engelli birey ile aynı hanede yaşayan evli kardeş bakmakla yükümlü kimseler tanımında yer almadığından gelir toplamına dahil edilmemesi gerekir.

NOT:Bu cevap Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün resmi sitesinden ‘’Görüşler‘’ sayfasından alıntılanmıştır.21.02.2008 tarihli Ankara Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından Malatya Valiliğine yazılan görüş yazısıdır.

CEVAP:Hayır edilmez.1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren bakıma muhtaç birden fazla çocuğu olanlar için:Birinci çocuktan sonrası her bir çocuk iki kişi sayılacaktır.

CEVAP:Bakım maaşında yaş sınırı yoktur.Ağır engelli olması ilk şarttır.Gelir durmunuzu da uygun ise bakım maaşı alabilirsiniz.

CEVAP:Aynı evde bakım hizmeti veremeyen akrabaların bakıcı olabilmeleri için günün 8 saatinde kesintisiz bakım hizmeti vermesi gerekir.Bu şart yerine gelirse ve gelir ölçümü de uygun ise bakım maaşı bağlatabilirsiniz.

CEVAP:Mümkündür.Evde Bakım Hizmetleri Yönetmeliğindeki Ek Madde şu şekildedir:

Ek Madde 2 -(Ek madde: 23/10/2007- 26679 S.R.G Yön/13.md.)

Bakıma muhtaç engelli veya vasisinin resmi veya özel bakım merkezinden bakım hizmeti almayı istememesi ve bakımını üstlenecek akrabası da bulunamaması halinde; vasisinin bakım hizmetini vermeyi talep etmesi ve bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin uygun görmesi şartıyla, vasi bu Yönetmelikteki esaslar dâhilinde akraba kabul edilerek bakıma muhtaç engelliye bakım hizmeti verebilir ve bu hizmet karşılığında bakım ücreti alabilir.

CEVAP:Edebilirsiniz .Ancak evde bakım maaşının Mart 2014 den itibaren hane içi gelirine ilave edildiğini bilmelisiniz.Eğer evde bakım maaşı dahil,eve giren tüm gelirlerin toplamı sonucu elde edilen miktar kişi başına bölündüğünde asgari ücretin üçte birinden az ise aynı zamanda engelli maaşını da bağlatabilirsiniz.

Halen hem engelli maaşı alan hem de evde bakım maaşı alanların gelir ölçümü yapıldığında muhtaçlık sınırı aşılıyorsa engelli maaşı kesilir.Sosyal inceleme 2016 yılına dek ertelenmiştir.

CEVAP:Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilgili genelgenin 5. maddesinde evde bakım maaşı alan engellinin çalışıp çalışamayacağı aynen şu şekilde ifade edilmiştir:

SGK kapsamında çalışan engelli bireyin bir işte çalışıyor olmasının evde bakım hizmetinden yararlanmasına tek başına engel teşkil etmemesi gerektiği, çalışan engellinin de bakıma muhtaç durumda olmasının mümkün olabileceği değerlendirilmektedir. Bu kapsamda aktif bir biçimde iş yaşamında bulunan engellinin durumunun Bakımı Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik doğrultusunda Bakım Hizmetleri Değerlendirme heyeti tarafından “bakıma muhtaç engelli” olma koşullarının değerlendirilmesi ve oluşan kanaat çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

Genelgede de açıkça ifade edildiği gibi evde bakım maaşı alan engellinin sosyal güvenceli olarak çalışmasına engel her hangi bir durum bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken konu çalışacak engellinin alacağı ücret nedeniyle evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir sınırının aşılmamasıdır.

NOT:Ağır engelli tanımının yeniden yapılması çalışmaları devam etmektedir.Bu durumda adına evde bakım parası alınan engellinin çalışıp çalışamayacağı durumunun takip edilmesi gerekir.

CEVAP: Hayır. Engelli bireyin aldığı sosyal yardım kapsamındaki maaşlar haczedilemez.

 

2022 YASASINA GÖRE ENGELLİLERE BAĞLANAN MAAŞLAR, EKPS, H SINIFI EHLİYET, ÖTV,MTV,KDV MUAFİYETİ ve DİĞER HAKLAR

CEVAP: Sizin durumunuzda olanlar için açıklama şu şekildedir:Aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen çocuklardan yetim aylığı alanların geliri, engelli olması nedeniyle ödenecek aylıktan daha düşük ise aradaki fark Hazine tarafından kapatılacaktır.

CEVAP: Hayır.Engelli bireyin aldığı sosyal yardım kapsamındaki maaşlar haczedilemez.

CEVAP:Şubat 2014 EKPSS Yönetmeliğinde sınavın 2 yılda bir yapılacağı belirtilmiştir.En son sınav 27 Nisan 2014 tarihinde yapılmıştır.Dolayısıyla sınav ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmaz ise (kurumların engelliler için sınav düzenlemesi)bir sonraki sınav 2016 yılındadır.EKPSS sonuçları 2 yıl geçerlidir.

CEVAP:Evet.EKPSS sonuçları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türkiye İş Kurumu aracılığıyla yapılan engelli işçi alımlarında da kullanılır.

CEVAP:Hayır.İlkokul ve ortaokul mezunları kura ile atanacakları için sınava başvuru yapmayacaklardır.

CEVAP:Hayır.Sınav soruları, engel grupları itibarıyla öğrenme ve algılama düzeyleri ile dil gelişimleri ve sözel iletişim güçlükleri esas alınmak suretiyle engellilerin bilgi, yetenek ve becerilerini ölçecek şekilde hazırlanır.

CEVAP:Vardır.EKPSS Yönetmeliğinin ilgili maddesinde şu ifade yer alır:’’Kamu kurum ve kuruluşları, ilgili mevzuatında yer alan özel hükümler haricinde, yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadrolar için üst yaş sınırı tespit edemez.’’

CEVAP:Evet.Engelli adayların öğretmen kadrolarına yerleştirilme işlemleri, EKPSS sonuçları kullanılarak Millî Eğitim Bakanlığınca yapılır.

CEVAP:EKPSS Yönetmeliğinde şu ifade vardır:’’Halen memur olarak çalışmakta olanlar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamında yerleştirme işlemlerine başvuramaz, yerleştirilseler dahi atamaları yapılamaz.’’

CEVAP:Hayır.Bu Yönetmelik (EKPSS Yönetmeliği) hükümleri çerçevesinde, herhangi bir kadroya yerleştirilen ancak atanamayan adaylar, aynı dönem içerisinde yapılacak yerleştirmelere başvuramaz.

CEVAP:Aday zihinsel engelli memurlara EKPSS de olduğu gibi algı düzeylerine uygun soruların hazırlanarak sınava tabi tutulmaları gerekir.Bu konuda oğlunuz için müracaatta bulunmalısınız.sınav sürecinde uygun sorularla sınava tabi tutulmadığı için başarısız sayılıp memuriyetinin onaylanmaması halinde kurum hakkında dava açma hakkınızın olduğunu bilmelisiniz.

Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmeliğin Temel Eğitim Kurulunun Görevleri Bölümünde şu ifadeler yer alır:

Madde 19 - Kurul aşağıdaki görevleri yerine getirir;(sadece engelliler ile ilgili kısım alıntılanmıştır)

f. Durumları normal eğitime elverişli olmayan engelli aday memurlarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurmak ve aşağıdaki hususları bu komisyon vasıtasıyla yerine getirmek;

(5) Gerektiğinde mevcut eğitim programlarına göre engellilerin eğitimlerinin sağlanması ve sınavlarının yapılması için engellilere eğitim veren okullar ve rehabilitasyon merkezlerinden nasıl yararlanılacağını belirlemektir.

CEVAP:Hayır.Birden fazla evi olanlar emlak vergisinden muaf olamazlar.Emlak vergisi muafiyeti için belediyede ‘’Tek Emlak Sahibi Olduğunuza Dair Taahhüt Belgesi’’doldurulmaktadır.

CEVAP:Evet yararlanırsınız.200 m2’yi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, meskenin toplam Emlak Vergisinin hisseye düşenine uygulanacaktır.

CEVAP:Hayır. Belediyede ‘’Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m 2’yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamakta olup,bu meskenimi muayyen zamanda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.’’ yazılı bir taahhütname doldurmanız gerektiğini bilmelisiniz.

CEVAP:Gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle Emlak Vergisi ödemeyen engelliler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen engellilerden alınması gereken Emlak Vergisi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınır.

CEVAP:Emlak vergisi muafiyetini yaptırdığınız yerin belediyesine her yıl yenilenip yenilemeyeceğinizi sorunuz.Emlak vergisi muafiyetinin devamı için her yıl belediyeden bu durumu teyid etmeniz gerekebilir.Tekrar belediyeye giderek engelli raporunuzu sunarak vergi borcunuzun iptalini sağlayabilirsiniz.

CEVAP:Engelli yakını maaşı çocuk 18 yaşını doldurduğunda doğrudan kesilir.Bu durumda siz oğlunuz adına tekrar müracaat etmelisiniz.Gelir testi yapıldıktan sonar gerekli şartları taşımanız halinde 18 yaş üstü engelli maaşı bağlatabilirsiniz.

CEVAP:Halen oturduğunuz evin ve yeni alacağınız evin raiç bedellerinin 240’da biri ve kiraya verecekseniz evin kira bedeli aylık gelire dahil edilir.Bu durumda geliriniz kişi başına asgari ücretin üçte birini aşmaz ise maaşınız devam eder.

CEVAP: Oturulan konutta engellilere uygun düzenlemeler yaptırılabilir.Kat mülkiyeti yasasına tabi olan apartman, site vb. konutlarda yaşayan kişiler getirilen yasal düzenleme ile engeline uygun düzenleme yaptırma olanağına sahip olmuşlardır. 5378 sayılı Yasanın 19. maddesinde;

“Madde 19- 23.6.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır.

Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir.

komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.” hükmü eklenmiştir.

CEVAP: Daha önceden A,B,D,E gibi sürücü belgelerine sahip olanlar, doğabilecek kazalar sonrası engelli sınıfına girdikleri taktirde engellerini gösteren rapor ile beraber sürücü kursuna başvuru yaparlar ve sadece direksiyon sınavına tabi tutulurlar.Alacakları sağlık raporunda ‘’ H Sınıfı ehliyet alı ‘’ ve ‘’özel donanımlı araç kullanır ‘’ibareleri olmalıdır.

CEVAP:H Sınıfı ehliyet için en az ilkokul mezunu olma şartı var.Bu durumda sağlık raporunuzda ‘’H Sınıfı ehliyet alır’’ibaresi olursa ehliyetiniz için başvuru yapabilirsiniz.

CEVAP: Görme düzeltmesi yapılabilen durumlar:

a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.

b) Kontakt lens ile düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken kontakt lenslerin takılması zorunludur.

Gece körlüğü olanlar gün doğumundan bir saat önce, gün batımından bir saat sonra araç kullanabilirler.

CEVAP: Renk körlüğü olanlar, herhangi bir koşul aranmadan sürücü olabilir.

CEVAP: Pitozis-Hemipitozis;

a) Görme derecesi ne olursa olsun iki gözünde tam pitozisi olanlara sürücü belgesi verilmez.

Tek taraflı pitozisi olup pupili kapalı kişiler monoküler gibi işlem görür.

CEVAP: Diplopi ve paralitik şaşılığı olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez. (monokülerler dahil) Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulur. Bu durumda ehliyetinizi kullanamazsınız.Ayrıntılı bilgi için bakınız: Gece körlüğü olanlar gün doğumundan bir saat önce, gün batımından bir saat sonra araç kullanabilirler.

CEVAP:İlgili yönetmelikte diyabet ile ilgili açıklama şu şekildedir:

a) Ağır diabetes mellitus vakalarına (diabetik kronik komplikasyonları örn; retinopati, nefropati, nöropati gibi gelişmiş olanlara, ve insulin kullanmak zorunda olup kan şekeri regulasyonu sık hipoglisemiler nedeni sağlanamayan labil kan şekerine sahip olanlara ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile tespit edilenlere) sürücü belgesi verilmez.

b) Kontrollü diabetlilere, belirli aralıklarla muayene ve tetkik edilmek üzere sürücü belgesi verilebilir.

CEVAP: Kalp atım sayısı çok düşük (dakikada 40’ın altı), atrioventriküler bloklu ve hasta sinüs sendromu olanlardan kalıcı kalp pili takılmamış olanlara sürücü belgesi verilmez.

CEVAP:Monoküler olanlar da ehliyet alabilirler.

CEVAP:Alabilirsiniz. Ancak şu husus önemlidir:Gece körlüğü olanlar gün doğumundan bir saat önce, gün batımından bir saat sonra araç kullanabilirler.

CEVAP: Monoküler kişiler;

1) A1, A2, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilir.

2) Ticari araç kullanamaz.

3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü

belgelerine monoküler ibaresi yazılır.

4) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.

5) Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.

Not:Monoküler olanların gece araç kullanma yasağı kalkmıştır.Ayrıca stikır zorunluluğu ve ilave ayna takılmasına da gerek kalmamıştır. 

CEVAP: İlgili Yönetmeliğe göre:

a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB’den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.

b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir.

c) İşitme cihazı kullananlar A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B Sınıfı Sürücü Belgesi alıp da ticari araç kullanacaklarda C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır

CEVAP: Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.

Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.

CEVAP:H Sınıfı Sürücü Belgesi olup ÖTV indirimli araç alanlar için engel durumlarına göre kimlerin kullanabileceği açıklanmıştır:

Araç sahibinin her iki ayağı ve kollarından biri yoksa ve aracı varsa aldıkları araçları sadece kendileri kullanır.H sınıfı ehliyet sahibi olan bu gurp engelliler başka bir araç kullanmazlar.

Araç sahibi sol bacağından engelli ise araçlarında tertibat yoktur,ancak araçları otomatik viteslidir.Bu kişiler adlarına tescil edilmemiş otomatik araçları da kullanabilir. Bu kişi adına ÖTV den muaf alınan araçları ise aile bireylerinden bir kişi daha kullanmasında sakınca yoktur.

CEVAP:Alamazsınız.Engelli yakını üzerinden ÖTV muafiyetli araç alacakların bilmesi gereken bu hakkın kullanılmasında engel oranının %90 ve üzerinde olmasıdır.Burada ağır engelliliğin değil engel oranının önemi vardır.

CEVAP:Yararlanırsınız.Ancak ilgili vergi dairesine (Ankara’da Yeğinbey Vergi Dairesi) mutlaka engelli rapor aslı ve fotokopisi,araç ruhsat aslı ve fotokopisi,nüfus kağıt fotokopisi ve dilekçe ile başvurmalısınız.Aksi halde ÖTV indirimli almış olsanız dahi aracınızın Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ile karşı karşıya kalırsınız.

CEVAP:Araç alımını yaptığınızda vergi dairesine başvuru yapmadığınız için MTV borcunuz gelir.Bu durumda engelli raporu,ruhsat ,nüfus kağıdı ve bir dilekçe ile vergi dairesine başvurup borcunuzun iptalini sağlayabilir,bundan sonra da bu haktan yararlanmaya devam edebilirsiniz.

CEVAP:Hayır.Çünkü ÖTV indirimli araç alabilmeniz için ortopedik engelli olmanız,H Sınıfı ehliyetinizin olması,raporunuzda ‘’özel donanımlı araç kullanır’’ ibaresinin olması şartlarının hepsini taşımalısınız.

CEVAP:Engel oranınızın %90’ın üzerinde olması nedeniyle ÖTV indirimli araç alamazsınız.Engel oranı ile ilgili şart %90’ın altında olmasıdır.Alt sınır yoktur.

CEVAP:Epilepsi hastası olduğunuz için H sınıfı ehliyete sahip olamayacağınızdan özel donanımlı araç alamazsınız.

CEVAP: Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler beş yılda bir ÖTV siz sıfır araç(sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olan) alabilir.

CEVAP:KDV indirimine ait bir düzenleme yoktur.Bu konuda açılmış ve kazanılmış birkaç dava var ancak yüksek mahkeme tarafından iptal edilmiştir.

CEVAP: %90 ve üzeri engelli yakını olanlar,engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebilirler.

CEVAP: %90 ve üzeri engelli yakını olanlar ile kendisi H sınıfı ehliyet sahibi olup ''özel donanımlı araç kullanabilir '' ibareli sağlık kurul kararı alanlar engel oranına bakılmaksızın(engel oranı %90'ın altında olması halinde)sol ayak veya sol bacak engeli bulunanlar otomatik vitesli araç,sağ ayak veya sağ bacak engeli olanlar otomatik vitesli araçlara engellerine uygun hareket ettirici tadilatlar yaptırarak ÖTV ve MTV muafiyetli araç alabilirler.

CEVAP: Özel tüketim vergisi istisnasından faydalanmayan ancak %90’ın altında engel oranına sahip engelliler engellerine uygun özel donanım yaptırtmak şartı ile MTV muafiyetinden yararlanabilmektedir. Bilgi için bakınız ‘’Gelir İdaresi Başkanlığı 2013 Engelliler Vergi Rehberi’’

CEVAP:Engelli Araç Park Kartınızın olması halinde engelli otoparklarından yararlanabilirsiniz.

CEVAP: Engelli olup araç sahibi olmak bu karta sahip olmak için yeterli şart değildir. Aracınızın ÖTV indirimli olması şarttır.

Araç ruhsat fotokopisi,engelli raporu ve kimlik kartı fotokopisi ile birlikte Trafik Tescil Şubesine başvurarak bu kartı temin edebilirsiniz.Geçerlilik süresine (3 yıl) dikkat ederek süre bitiminde aldığınız kartı yenilemelisiniz.

CEVAP: ÖTV indirimi ile alınmış olması şartı ile engelli araç park yerlerine araç park edebilirsiniz.ÖTV indirimli alınmayan araçlarınızda engelli kimlik kartlarınızı otopark güvenlik görevlisinin inisiyatifinde araç camının ön yüzüne bırakarak engelli araç park yerlerinden yararlanabilirsiniz.Görevlinin kabul etmesi şarttır.

CEVAP:Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler.

Hava alanlarındaki otoparklardan ve Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz

yararlanabilirler.

ÖTV indirimli aracı olanlar yaşadıkları evlerin önüne ilgili belediyeye müracaat ederek Engelli

Araç Park Yeri yaptırabilir.

Araç muayene istasyonlarında engellilere ait ÖTV indirimli araçlara öncelik hakkı vardır

CEVAP: Otobanlarda 15 dakikaya kadar araçlarını yol kenarına çekebilirler. Hava alanlarındaki otoparklardan ve Belediye tarafından işletilen otoparklardan ücretsiz yararlanabilirler.

ÖTV indirimli aracı olanlar yaşadıkları evlerin önüne ilgili belediyeye müracaat ederek Engelli Araç Park Yeri yaptırabilir.

Araç muayene istasyonlarında engellilere ait ÖTV indirimli araçlara öncelik hakkı vardır

CEVAP: Bulunduğunuz il/ilçe belediyelerine dilekçe ile başvurusunuz ve belediyelerde farklı uygulamalar olduğundan bu konuda ısrarcı olun. Ücret bazı belediyelerce isteniyor bazılarınca istenmiyor.

 

SAĞLIK RAPORLARI

CEVAP:30 Mart 2013 tarihli Engellilik Ölçütü, Sınıflandırılması ve Engellilere Verilecek Sağlık kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikte alınan raporlar ile kazanılmış hakların devam ettiğine dair bilgi yer alır. Şöyle ki:

Kazanılmış haklar MADDE 18 –(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; engelliler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, engel oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

CEVAP:Birden fazla engel ve hastalığı olanlara sağlık raporu alımında şu işlem uygulanır: Engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranlarından, en fazla kayba sebep olan hastalığın fonksiyon kayıp oranı esas alınır. Diğer rahatsızlıklara ait vücut fonksiyon kayıp oranları Balthazard formülü ile toplanarak genel vücut fonksiyon kayıp oranı hesaplanır. Balthazard Formülü:Tüm vücut fonksiyon kaybı hesabında birden fazla engeli olanlar için kullanılan hesaplama şeklidir.

CEVAP:İl Sağlık Müdürlüğünce yönetmelik gereği bir hakem hastaneye sevk edilirsiniz.Hakem hastanenin verdiği karar kesindir.Tekrar itiraz edemezsiniz.

CEVAP:Raporu ne amaçla aldığınız konusuna dikkat edin .Rapor almak için başvuruda bulunurken dolduracağınız dilekçe ya da formda yer alan ehliyet, vergi indirimi, sosyal haklar,2022 den yararlanma,evde bakım,eğitim,istihdam,ÖTV indirimli araç alır,özel donanımlı araç alır,akülü tekerlekli sandalye,işitme cihazı,ortez,protez ihtiyacı vb.gibi ya da size gerekli/uygun maddeleri yazıp işaretleyiniz.Ayrıca eğer işe girmeyi istiyorsanız ‘’istihdam edilir’’ ibaresini ,çalışamayacak durumda iseniz ‘’çalışamaz ‘’ibareli,eğer çalışabilir ancak tekerlekli sandalye kullanan bir engelli iseniz ’’ayakta çalışılacak işlerde çalıştırılamaz’’ ibaresini yazdırınız.Özel donanımlı araç kullanacağınıza dair alacağınız raporda hangi donanım gerektiğini de yazdırınız.

NOT:İlgili sağlık kurulu size, hangi amaçlarla rapor alıyorsanız o sayıda rapor aslı düzenleyip teslim etmek zorundadır.

CEVAP:Aldığınız raporlar 30 Mart 2013 tarihli çıkartılan ilgili yönetmelik gereği Sağlık Bakanlığı veri tabanına aktarılmaktadır.Rapora itiraz ettiğinizde ya da tekrar rapor almak istediğinizde başvurduğunuz hastanede daha önce aldığınız rapora ait tüm bilgilerin açılabileceğini bilmelisiniz.

CEVAP: Ağır engelli tanımı ilgili yönetmeliğe göre şöyledir: Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine engelli sağlık kurulu tarafından karar verilen kişi Not:Yeni yönetmelik çalışmaları devam etmekte ve ağır engelli tanımının değişeceği bilinmelidir.

CEVAP:Engelli sağlık kurulu raporlarının kişinin başvuru tarihinden itibaren en geç yirmi iş gününde tamamlanarak ilgiliye verilmesi esas olduğu için yasal sürenin dolmasına rağmen halen sonuçlanmamışsa başvurduğunuz hastanenin başhekimliğine durumunuzu bildirir ve gereğinin yapılmasını istersiniz.Yine bir sonuç alamadığınız durumda ALO 184 nolu telefona şikayetinizi bildirebilirsiniz.

CEVAP: Bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlar ile süreli raporların geçerlilik süresi dolmadan tekrar rapor alınmak istenmesi durumunda, mükerrer rapor tanzimini önlemek maksadıyla, ilgililerin daha önce engelli sağlık kurulu raporu alıp almadıklarına ilişkin beyanı istenir. İlgilinin beyanı üzerine veya bir başka şekilde, evvelce engelli sağlık kurulu raporu verilmiş olduğunun tespiti halinde tekrar rapor verilmez.Bu durumda İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz ederek tekrar rapor almayı isteyebilirsiniz.

CEVAP:Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez.Ancak işe girişlerde kurumlar engelli bireyden tekrar rapor istemektedir. Alınan yeni rapor aynı zamanda gelir vergisi indirimi amacıyla başvurunuzda da kullanılacaktır.

CEVAP:İlgili yönetmeliğin 15.maddesi gereğince değiştirilemez.Mart 2013 tarihi öncesi vergi indirim başvuruları Maliye Yüksek Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilir,bu değerlendirmede engel oranları değişebilirdi.Ancak yeni yönetmelikle Maliye Yüksek Sağlık Kurulu değerlendirilmesi kaldırılmıştır.

MADDE 15 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, engellilik indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen engelli sağlık kurulu raporu esas alınır.

NOT:Daha önceki vergi indirimi başvurularınızda engel oranı indirimi yapılmış ve sizin engel oranınız bundan daha yüksek ise bulunduğunuz il /ilçe vergi dairesine (çalışıyorsanız kurumunuz aracılığı ile de olabilir) yeni raporunuzla başvurabilir ve vergi indirim oranınızı değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

CEVAP: Bu durumda hem itiraz hakkınız hem de şikayet hakkınız vardır.

İTİRAZ HAKKI İÇİN:Engelli sağlık kurulu raporuna; engellinin kendisi, velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.

İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk engelli sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, engelli sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen engelli sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen engelli sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise engelli sağlık kurulu raporu kesinleşir. Engelli sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve engelli sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin engelli sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

 

ŞİKAYET HAKKI İÇİN:Gelir İdaresi Başkanlığına intikal eden rapor sonuçlarına şikayet yolu ile Başkanlığa müracaat edebilirler. Merkez Sağlık Kurulunun ilgili yönetmeliğimizin 10. Maddesine göre ödevlilerin itirazlarını inceleyerek; engellileri yeniden hastaneye sevk, haklarında ek rapor düzenletme ve Hakem hastaneye sevk konularında yetkisi vardır.Milli Savunma Bakanlığına bağlı asker hastanelerince; Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek engelli sağlık kurulu raporlarına itiraz esas ve usulleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek engelli sağlık kurulu raporlarına yapılan itirazlar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim Hastanesi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanelerince kesin olarak karara bağlanır.

 

ENGELLİ BİREYLERİN HER TÜRLÜ KONUDA ARAYABİLECEKLERİ TALEP, ŞİKAYET VE ÖNERİLERİNİ SUNABİLECEKLER ADRES VE TELEFON NUMARALARI

Alo 144 Hattı tarafından aşağıdaki konularda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir;

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülen şartlı eğitim/sağlık yardımları, kömür yardımı, gıda yardımı, engelli aylığı, eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımlar, tüp bebek yardımı, barınma yardımı vb. yardımlar ile proje destekleri hakkında yapılan her türlü talep, öneri ve şikayetler alınmakta, veri tabanı incelenerek arayan kişiye başvurusunun durumu hakkında bilgi verilmekte, ilgili İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yönlendirme yapılmaktadır.

Eskişehir Yolu Söğütözü Mah.2177. Sok. No: 10/A Kat: 14-15-16

06510

Çankaya/ANKARA

E-Posta: bilgiedinme.oyhgm@aile.gov.tr

İşitme Engelliler Mesaj Hattı engelsiz iletisim:(0312) 284 38 38

Santral :(0312) 705 70 00 - 01 - 02

Fax :(0312) 705 70 50

İnternet bağlantı adresi:

http://bimerapplication.basbakanlik.gov.tr:

Kamu hizmet standartlarına uyulmadığını ve haksız bir uygulama ile karşılaştığınızı düşünüyorsanız arayabilirsiniz.

http://www.sgk.gov.tr

Adres:Ziyabey Cad. No:6

06520 Balgat/ANKARA

Tel:+(90 312) 207 80 00

https://edilekce.tbmm.gov.tr

Bu bağlantı adresinden TBMM Dilekçe Komisyonu için kayıt olabilirsiniz.

TBMM İçtüzüğünün 116'cı ile 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 4 ve 6'cı maddelerine göre dilekçede dikkat edilmesi gereken hususlar:

Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı:

• Belli bir konuyu ihtiva etmeyen, talep* ve şikâyeti içermeyen, anlaşılabilir olmayan,

Kişinin Adı Soyadı, İmzası ve (İkametgâh veya İş ) adresi bulunmayan,

• Yeni bir kanunu veya bir kanun değişikliğini gerektiren,

• Çözümü salt yargı organı kararına bağlı olan veya konuya ilişkin yargı mercileri tarafından verilmiş bir karar bulunan veya bu mercilerce yürütülmekte olan soruşturma veya kovuşturma bulunan,

• İdari başvuru yollarının yeterince tüketilmediği,**

Dilekçelerin esastan görüşülemeyeceğini karara bağlar.

* Bilgi edinme hakkı çerçevesinde salt bilgi talebi içeren başvuruların (bu hakkın gereklerinin yerine getirmediğine ilişkin şikâyetler hariç) ilgili kurumlar nezdinde yapılması gerekir.

** İlgili idareye daha önce başvuru yapıldığını (ve sonuç alınamadığını) gösteren bilgi veya belgelerin sunulması tavsiye olunur.

 

 

Solverwp- WordPress Theme and Plugin